Vyhodnotili 6. ročník súťaže Lesoochranársky čin roka

17.02.2005 Celý región

Podnikateľ a občiansky aktivista z obce Brunovce na Považí Juraj Kukla prevzal 16. februára v Prešove za svoju odvahu postaviť sa proti rozsiahlej rabovačke ...
Podnikateľ a občiansky aktivista z obce Brunovce na Považí Juraj Kukla prevzal 16. februára v Prešove za svoju odvahu postaviť sa proti rozsiahlej rabovačke stromov pod zámienkou čistenia brehov Váhu cenu za prvé miesto v súťaži Lesoochranársky čin roka.

Jej vyhlasovateľ Nadácia Zelená nádej so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov druhým a tretím miestom ocenila nominantov z Česka -Tomáša Myslikovjana, lesníka, pracovníka Chránenej krajinnej oblasti Beskydy a Petra Křížka, konštruktéra, aktivistu Hnutia Duha.
Do 6. ročníka súťaže, v ktorom sa hodnotili činy v prospech záchrany lesov za roky 2003 a 2004 na území krajín Visegradskej štvorky prišlo porote dovedna 13 nominácií.
Mária Hudáková, správkyňa Nadácie Zelená nádej po vyhodnotení povedala, že súťažou oceňujú \"skutky ľudí, radových občanov, takisto aj profesionálnych pracovníkov, ktorí sa ochranou lesov zaoberajú, ale ich činy sú nad rámec vlastných bežných pracovných povinností\". Charakter činov na záchranu lesov je rozmanitý, medzi nominovanými boli ľudia, čo sa usilovali o zvyšovanie rozlohy území chránených oblastí, zastavenie ilegálnej ťažby, výrubov stromov, či výrubov pralesovitých porastov. Nechýbali ani nominácie na pracovníkiov médií.
Laureáti získali finančné odmeny osem tisíc, päť tisíc a tri tisíc Sk a knihy o lesoch a problematike ekológie. Odovzdal im ich zástupca hodnotiacej komisie Jacek Zachara z mimovládnej organizácie Olszówka z Poľska, partnera Zelenej nádeje v realizácii spoločného cezhraničného projektu Príroda nepozná hranice. Financuje ho Európska únia z programu Phare CBC. Nadácia vznikla v roku 1991 a jedným z jej najväčších úspechov je založenie občianskeho združenia Lesoochranárske zoskupenie VLK.
(jj)
 

Vyberte región

mark